trädgård som tröttar

Har jobbat i trädgården hela helgen. Men lite hjälp har jag grävt bort några rabatter och kört jorden till "tippen". Och så har jag sågat bort de nedersta grenarna på granen för att släppa in lite ljus. Fyllde ett helt släp med granris.

image63
Lite mer luft under granen.

Grannarna tycker nog att jag prioriterar fel, att jag skulle rensa fritt från ogräs först. Men fy så tråkigt! Att rensa ogräs i rabatter, som man kanske ändå inte vill ha kvar....och i de andra också för den delen. Det är mycket roligare att möblera om trädgården så som jag vill ha den. Och jag har ju faktiskt kört iväg med en hel massa ogräs från de rabatter jag helt enkelt tagit bort.

Nu är jag helt dåsig av all luft, sol och fysiskt arbete. Klockan är halv sju och jag har redan däckat i soffan.

sommar sommar eller i allafall vår

Efter ett ärende till centrum i går eftermiddag "smet jag tidigt" från jobbet och var hemma innan halv fem. Underbart en sån härlig försommardag. Äntligen grävde jag ner syrenskotten jag plockade på mitt torp i lördags. Och tro det eller ej, de ser fortfarande välmående ut. Kanske har jag en liten syrenhäck till nästa vår. Och när den väl kommer upp, så ryker nog granen.

image56
I rabatten mot gatan fanns i stort sett inget att spara. Får jag bara upp en fin häck/buskage där så kan jag ta bort det fula staketet och ändå får det lite mer avgränsat.

image57 
Försökte rädda höstanemonerna, det enda av värde i rabatten mot gatan. Vi får väl se hur det går.... Det var inte precis någon stuns i dem ikväll. Om det blir bättre av att jag i det närmaste dränkte dem vet jag inte, men det är väl det enda jag kan göra...



Lite övriga glimtar från min trädgård den 25 april.

image53 
Päronträdet blommar för fullt.

image54 
Snart sen man inte ormhasselns vridna grenar.

image55 
Blivande frukt- och bärhörna.

påskmiddag...

...fick inviga spisen. En mycket enkel sådan.... inte en enda traditionell indigriens. Men gott var det!
Sen har jag väl inte lagat överdrivet många måltider i mitt nya kök. Det är ju inte mitt allra största intresse. Och så är det fortfarande lite för bökigt mad diskmaskinen i källaren. Och så ligger det mesta fortfarande i lådor - svåråtkomligt alltså.

Men i måndags kom resterna av köket och snart ska jag väl ha det på plats för att kunna börja tillaga kulinariska anrättningar :-)

image52

En enkel kycklingpytt fick bli kökets första prestation.

inflyttningsfesten...

...har ännu inte varit....och är inte heller planerad....framskjuten på obestämd tid.

Alltså, ni som undrar om ni inte längre tillhör den "inre kretsen".....var lugna - ni har inte missat något. Inbjudan kommer när det är dags :-).

granen

Funderar på hur jag ska göra med min gran. Den spontana känslan från början var att den fanns där som ett skyddande tak och ramade in trädgården. Att det var mysigt att sitta under den. Alltså....att den skulle få stå kvar.

image50 Förre ägaren trivdes i skuggan.

Den ger också en del insynsskydd. Känns speciellt bra så länge jag använder sovrummet mot gatan. Och får vi en varm sommar kommer jag säkert njuta av att ha ett naturligt parasoll att sitta under.

Men den skuggar!!!
Vardagsfrukost i solen, det är ju jättemysigt och något jag gärna nyttjar från tidig senvinter vid soligt väder. Detta funkar inte riktigt. Jag hade soliga frukostar den där semesterveckan v.11....men kanske åt jag sent eftersom jag var ledig....eller så var det så tidigt att solen gick under de nedersta grenarna. Men det kan den knappast ha gjort. Det jag nu vet är i allafall att nu, i mitten av april, har jag ingen frukostsol på trappan, knappt nere i trädgården vid husväggen heller. Och vid denna tid behöver man lä. Hm.....inget lätt beslut. Kanske ska jag ge den ett år för att verkligen se hur det ligger till.
Man kan ju inte gärna kapa två tredjedelar från toppen. Misstänker att det blir väldigt fult...?

image51 Den är STOR!

repris (inflyttning)

Efter illusionen om ett hem i ordning efter inflyttning var alltså huset i kaos igen. Men efter två helgers arbete var köksgolvet målat och väggarna i vardagsrummet klara.
I både kök och vardagsrum har jag bredspacklat väggarna med natugips som ger en sandfärgad, lite grov yta. Färgen känns helt rätt för mig, vilket betyder att jag inte behöver måla dessutom. Skulle jag sen tröttna på detta blonda, kan jag ju alltid måla.

Det slog mig just att jag kanske skulle ha med lite mer konkreta, praktiska tips i bloggen..... Men ni som läser, om ni undrar över något speciellt, skriv en kommentar och fråga, så gör jag särskilda inlägg om just detta. Fortfarande provar jag mig fram en hel del - avskyr färdiga lösningar. Men detta är mitt fjärde hus, tredje jag totalrenoverar, och så har jag gjort några lägenheter emellan, så en hel del har jag provat förr och vet hur det funkar.

Åter till inflyttning i repris:
Med väggar som ännu inte torkat, var det äntligen dags för avtäckning av golv och möbler.....

image47

image48

...och en andra inflyttning.

image49

Jo jag vet, väggarna är väldigt flammiga. Men som jag skrev förrut, den sista väggen hade inte hunnit torka. Men varför vänta på det? Jag var trött på att  vara hemlös - jag kunde leva med en flammig vägg en kväll.

bo på 15 kvm...

...är inget kul!

En dryg vecka efter inflyttning var det dags att täcka över allt igen för att måla och spackla väggarna och tak i vardagsrummet plus golv och tak i köket. När vi ändå var igång (några vänner kom och målade lite), påbörjade vi hallen också. Sen hade jag bara sovrummet och den lilla trappavsatsen kvar att bo på. Ett sovrum var ju fyllt med flyttlådor.

h?rna   sovrum

Men jag hade den fantastiske turen att en av mina bästa vänner reste till Asien några veckor och lånade ut sin lägenhet. Min räddning! Annars hade jag kanske gått under...

Så jag flyttade ut igen.

att flytta in...

...kändes väldigt, väldigt gott. Den där lite diffusa oron man ofta har första natten på ett nytt ställe, när man ligger och lyssnar in nya ljud och sover lite lätt fanns inte. Istället kände jag en väldig ro och trygghet och sov som en stock hela natten. Detta var hemma!

För exakt två månader sedan, 12 februari, en månad efter övertagandet, var det alltså dags.Skorstenen var renoverad och huset varmt igen. I köket var golvet slipat, men obehandlat. Så det fick täckas. Men väggarna var färdiga och rummet städat. Däremot fanns där ingen köksinredning. I vardagsrummet hade jag fått lov att släppa planen på att få även väggarna klara. Så jag började med att täcka det färdigoljade golvet med målarpapp så att möblerna skulle kunna flyttas in och väggarna fixas senare.

Här kommer lite bilder från första kvällen, när huset tog formen av ett hem och det faktiskt rådde en viss känsla av ordning. Det var visserligen bara en illusion, men ändå en liten, liten försmak av hur det skulle komma att bli, när nu detta var mitt hem.


inflyttad

falsk ordning

musik o levande ljus

vem bryr sig

eldfällan

Nere i källaren är ett rum klätt med allmogepanel på väggarna......även på skorstenen. Den måste bort, sa sotaren, vilket jag i och för sig redan räknat ut.
När nu skorstenen skulle renoveras åkte naturligtvis panelen ner. Bakom den dolde sig en överraskning.....

Ni som har följt min blogg vet att jag bl a gillar svart.
Men....på vissa ställen ska det helt enkelt inte vara svart.

image46

Särskilt inte på baksidan av en panel som sitter på en skorsten....

image45

Särskilt inte om det är hål i skorstenen mindre än en meter från själv eldstaden....

image44   









Så föregående ägare hade inte bara bott i en rökkammare, utan också i en riktig eldfälla.

Tänk om jag också hade stuckit huvudet i sanden och flyttat in. Om jag hade struntat att ta hit sotaren av rädsala för vad han skulle hitta. Jag vågar inte tänka på det.....

...och då menar jag RIKTIGT FLYT!

3-4 veckor utan möjlighet att värma upp huset....och jag skulle flytta in om precis en vecka. 
Skorstensrenoveraren förstod min trängda situation och ringde sin kollega för att se om de möjligtvis skulle kunna klämma in min skorsten veckan därpå.

-I morgon? Jaha, ok. Vad bra!

Jag kunde nästan ha pussat honom på munnen. Det visade sig (och det är här jag börjar misstänka att mina kanaler uppåt inte är helt igentäppta, nån måste bara ha haft sitt finger med i detta spel), att en kakelugnsrenoverare hade blivit sjuk. Eftersom han inte kunde plocka ner kakelugnen, kom inte "mina grabbar" åt skorstenen och hade fått en lucka.

54 timmar senare var jag 27.000 kr fattigare, men hade en rörsatt skorsten till min panna + att jag hade en färdig rökkanal för att kunna montera in en kamin i vardagsrummet. Huset kunde värmas upp igen! Och snart skulle jag dessutom kunna myselda :-).


image43
Den glidgjutna rökkanalen till kaminen.


 

 Men historien slutar inte där....fortsättning följer.

ibland har man flyt...

...och den här gången var det min tur.

Totalt slutkörd pratade jag med min älskade lillasyster som beordrade mig att tagga ner. Så jag tog fram en penna och började stryka på min lista över sånt jag behövde få gjort innan jag flyttade in. Kvar blev skorstenen - jag behövde ju värma upp huset och vardagsrumsgolvet - för att jag skulle kunna ställa in möblerna. Sen bestämde jag mig för att anlita en flyttfirma, vilket gav mig "flytthelgen" till att packa.

Nu gällde det bara att få tag på bra folk, som kunde rycka in med kort varsel.

Jag skickade också upp ett rop på hjälp till min barndoms Gud, och kanske var det han som förbarmade sig...

Första flyttfirman jag ringde kunde åta sig flytten på önskat datum exakt två veckor senare till ett överkomligt pris.
Förste golvsliparen jag fått rekommenderad av ett par vänner kunde komma måndagen därpå och lovade att ha det klart innan inflyttning en vecka senare.
Första skorstensrenoverarfirman jag ringde kunde också komma hit och titta på det måndagen därpå. Han förklarade också att de inte skulle behöva riva allt, vilket betydde att jag skulle kunna flytta in även om det inte var klart. Ok, ett orosmoment mindre.

Jag behövde nu "bara" förbereda för golvslipningen. Tömma i vardagsrummet, som blivit verkstad och byggmaterialförråd och gipsa väggarna i köket så jag kunde avtäcka golvet och städa rent.

Måndagen därpå kom förutom golvslpiaren, skorstensrenoveraren för att inspektera skorstenen. Det skulle räcka att de tog hål på ett par ställen för att kunna rensa upp i kanalen, mura upp väggarna på nytt och sen sätta rör. Ca en dags jobb och 17.000 kr (som jag ska försöka få säljaren att betala). Men.....3-4 veckor väntetid.!

dränerad

Två veckor efter att jag tagit över huset var jag fullständigt dränerad på energi.

Under två veckors tid hade jag jobbat både dag och kväll. Den senaste veckan 12-14-timmars pass. Först 5-6 timmar på jobbet utan lunch. Sen hämtade jag mat, åkte till huset och åt sen lunch med pappa. Sen jobbade vi i huset tills vi stupade i säng.

Under samma vecka fick jag dödsdomen för min skorsten och visste inte hur det skulle bli med inflyttningen. Dessutom visste jag att jag nu skulle bli tvungen att processa med säljaren om betalning för detta.

Dagen därpå fick jag ett fantastiskt, glädjande men enormt chockartat besked som vände mitt liv upp och ner. Ni som känner mig vet vad jag menar...

Huset var fortfarande totalt upp och ner. Två helger senare skulle flyttlasset gå. Jag fattade inte hur jag skulle lyckas få ihop det. Samtidigt växte "högarna" med det jag inte hann med på jobbet. Jag var fruktansvärt stressad.
Samtidigt var det den stora ovissheten när det gällde skorstenen och de stora känslorna runt "det andra".
Sen var det ju packning och flytt kvar...

Jag kände mig totalt kraftlös och ville bara lägga mig ner, samtidigt som jag det var en massa saker jag var tvungen att ta tag i plus att jobbet behövde skötas.

Kanske inte så konstigt att jag fortfarande känner mig lite matt.
image42
Köket två veckot före inflyttning.

dödsdomen....

.....av min skorsten kom tolv dagar efter jag tagit över huset.

image41"Om du hade bott här skulle jag förbjuda dig att elda." Som om inte tanken var att jag skulle bo här. Mindre än tre veckor senare skulle jag flytta in.....


Efter att ha precis köpt ett hus med nyistallerat - "godkänt " - uppvärmningssystem, kunde jag inte värma upp mitt hus. Det var 24 januari och temperaturen sjönk.....ute - och inne.


Fakta:
Väggarna mellan rökkanalerna hade rasat samman. Hade jag otur skulle en sten rasa in och täppa till kanalen och röken vända inåt. Skulle det hända på natten, skulle jag förmodligen rökförgiftas och inte vakna mer.


Jag hade köpt en gaskammare!
Det visade sig att sotaren inte hade varit där och sotat på fem år. Sist man hade skickat ut tid för sotning, hade man fått beskedet att skorstenen inte användes längre. Inte heller den nyistallerade pelltsbrännaren var anmäld eller besiktigad, vilket måste göras.

Skulle jag nu vara tvungen att plocka ner och bygga upp skorstenen på nytt?
Vad skulle inte detta kosta?
Och vad skulle jag göra av mina möbler och mig själv under ett sånt byggprojekt?

RSS 2.0